Man måste ju börja med att komma till KL
KL har tre flygplatser. Subang ligger närmast city och har framförallt inrikesflighter och kortare flighter till Singapore och Bangkok med mindre flygplan. KLIA1 är Malaysia Airlines terminal och KLIA2 är Air Asias terminal. KLIA-flygplatserna ligger bredvid varandra och därifrån är det ca en timme med bil in till city. Taxi kostar ca 200 kronor och expresståget (30 minuter) kostar 70 kronor enkel resa. Enklaste sättet att flyga från Sverige är Stockholm till Bangkok och därifrån vidare till Kuala Lumpur (2 timmars flygning). Alternativt från Stockholm med byte i Dubai, Amsterdam, London eller Paris. Billigaste prisexemplet för tur och retur i februari 2015 är 4500 kr med två byten i London och Hongkong (Cathay) och 5200 kronor med ett byte i Dubai (Emirates).
Något om hur KL blev KL
Visum
Som svensk får man 90-dagars visum på flygplatsen. Vill man stanna länge kan man göra en visumresa till Singapore/Thailand över dagen. Det finns ett par olika visum om man vill bo i KL permanent. Ett sätt är att ha ca 300 000 svenska kronor i en Malaysisk bank.
Kronor och ören
Kronor och ören
Om man åker på semester från Sverige till KL så kommer man tycka att allting är VÄLDIGT billigt. I KL finns världens billigaste femstjärniga hotell så om man inte reser på budget kan man bo RIKTIGT FINT för bråkdelen av vad det kostar i Sverige. Man kan äta fantastisk indisk mat för 15 kronor per person och man kan äta superb fine dining för 500 kronor per person. Allting beror på hur stor budget man har. Men oavsett budget så är 99 % av all mat oerhört fräsch och av fin kvalitet. De flesta aktiviteter med inträde är betydligt billigare än i Sverige.
Kuala Lumpur grundades i mitten på 1800-talet och namnet antyder vilken sorts land som staden är byggd på - lera! Malaysia var brittiskt på den tiden men det var främst kineserna som byggde upp staden. Inbördeskrig härjade i staden sent 1800-tal och staden fick byggas upp igen. Genom influenser från både britterna och kineserna så har de äldsta koloniala delarna av staden en mix av Europa och Kina. Under 2a världskriget var KL ockuperat av Japan. Perioden kallas "3 år och 8 månader" och hade förstås stor påverkan på det ekonomiska läget i Malaysia. I samband med atombomberna i Nagasaki och Hiroshima blev KL åter brittiskt. KL blev Malaysiskt 1957 (och samtidigt en del av brittiska samväldet) och huvudstad 1963. På 1990-talet växte KL:s ekonomi dramatiskt och man började bygga skyskrapor. Petronas Twin Towers byggdes 1993-1996 och KL Tower 1991-1994. När man promenerar omkring i KL så ser man snart att staden har byggts upp över tid, med en blandning av skyskrapor och slitna hus där locals bor.
KL idag
Staden har minst sagt en strategisk placering mitt i Sydostasien varifrån man inom tre timmars flygtid når en stor mängd destinationer. Det gör KL till en sann hub, även om många sätter större värde på framförallt Singapore. Kapitalet i KL kommer från Kina och den undre världen/maffian är kinesisk. KL är i princip helt engelsktalande med radiokanaler och allmän information på engelska, säkert på grund av den historiska kopplingen till Storbritannien. KL är en viktig stad för expats och en mängd av världens viktigaste bolag finns representerade här.
Allting i Kuala Lumpur är väldigt enkelt. Om man är öppen för och vaksam på hur det dagliga livet i KL ser ut så förstår man sig ganska snabbt på hur staden fungerar. Det är väldigt lätt att träffa nya människor i KL - så länge man ser folk i ögonen och har ett leende på läpparna vill säga. Som västerlänning är det väldigt lätt att connecta med andra västerlänningar eftersom att man har minst en sak gemensamt - man bor i KL. Man ser vilka som är turister väldigt enkelt. Kläderna. Precis som i många andra delar i världen använder man sköna men fortfarande stiliga kläder för att smälta in. såsom tunna långbyxor, t-shirts, blusar eller skjortor. Det är varmt men vill man se ut som en som bor i stan och slippa vissa turistjagare och giriga taxichaufförer så är det denna stil som gäller. Det är inte helt OK att gå lättklädd såsom man gör på en semesterort. Håll vänster när du möter någon och - smile! De som vill prata med en på gatan är bara trevliga och nyfikna. Var aldrig otrevlig mot en local. Det är inga problem att röra sig runt i staden som ensam kvinna. Om man går till en liten lokal restaurang ett par gånger så blir man snabbt stammis och god vän med de som arbetar där!
Väder och vind
Det är varmt och fuktigt i KL, ca 30 grader på dagarna och 25 grader på nätterna. Just nu är det monsunsäsong i KL vilket gör att det ofta regnar på eftermiddagarna och ibland åskar det riktigt ordentligt. Ibland har det gått flera dagar utan regn så det är inte garanterat att det regnar varje dag. Monsunsäsongen sträcker sig från september till februari ungefär.
Boende i KL
Ska man stanna längre tid i KL är vårt hetaste tips att hyra en servicelägenhet. Det finns massor att välja på med centralt läge, säkerhetspersonal, pool och all möjlig service. Kostar från ca 5000 kronor per månad.
Guest House finns att hyra från ca 100 kronor per natt. Vi betalade drygt 200 kronor per natt (inkl. frukost) för vårt centrala läge på Sahabat Guesthouse. Om man är i KL på en kortare semester ska man absolut investera i att bo femstjärnigt. Billigaste femstjärniga hotellnatten mitt i city i februari 2015 kostar 612 kronor. Dvs bo antingen riktigt billigt eller bo femstjärnigt då prisskillnaden från ett tre- fyrstjärnigt är ganska liten.
Hur tar man sig runt i KL?
Taxi är billigt och väldigt prisvärt. Var envis med att använda taxameter, annars betalar du garanterat överpris. Använd någon av apparna My Teksi eller Easy Taxi. Taxichaufförerna vill gärna åka så korta sträckor som möjligt och de som kör taxi i förorterna vill inte gärna åka in till city, vilket gör att det ibland kan vara lite svårt att ta sig hem från en aktivitet i förorten. Om det är svårt att få tag i en taxi genom någon av apparna som vi tipsar om nedan så kan man lägga till lite dricks i bokningen i appen, då är det alltid någon som nappar.
Kollektivtrafik är billigt men det kan vara långt mellan stationerna och framförallt långt mellan stationerna och slutmålet. Det är inte helt ovanligt att man tar monorail till slutstationen och sedan taxi därifrån för att komma rätt. Kollektivtrafik är billigt och ett bra alternativ om man ska besöka en plats som ligger nära stationen. För några RM kommer man långt.
Det bästa - och hälsosammaste - sättet att ta sig runt är att promenera. Ta med paraply om ni planerar att vara ute på eftermiddagen (under monsunsäsongen). Paraply kan även hjälpa mot solskenet. Man kommer svettas, men det är det många som gör så bry er inte om en mindre ryggtavla.
För oss cykelälskare har jag dåliga nyheter - glöm det. Man cyklar inte i den här staden.
Vad ska man göra på dagarna?
Det finns SÅ mycket att göra i KL. Massor av museum och historiska platser att besöka. Det finns fler shoppingcenter än vad man orkar räkna till - många utav dem med mycket mer än bara shopping. I juletid är alla överdådigt utsmyckade med julpynt! Vi tänkte lista våra favoriter så att ni som besöker KL kan få lite hjälp att planera era dagar. 1 RM = ca 2 kronor (1 RM = 2,06 kronor den 7 december).
Göra
Göra
- Berjaya Times Square är en av världens största byggnader och har dessutom världens största inomhusnöjespark. Om man älskar att åka karuseller så är det absolut värt ett besök.
- 48 RM inträde. inkl alla karuseller.
- Gå dit en vardag på förmiddagen. Undvik helger!!
- Gå på bio! Malaysias största filmduk finns i Berjaya Times Square.
- 26 RM för två. Lite dyrare med 3D eller tvillingsäten.
- Gå på eftermiddagen när det ändå regnar och ät middag efteråt.
- Lite annat biosnacks än vad vi är vana med i Sverige.
- KL Tower är verkligen värt ett besök. 421 meter högt och observationsdäcket ligger på ca 280 meter. Härifrån har man utsikt över hela staden. Passa på när det är klart väder.
- 38 RM per person i inträde.
- Ovanför observationsdäcket ligger en restaurang som snurrar (!). Här kan man äta brunch, afternoon tea, lunch eller middag men man måste boka bord.
- Runt KL Tower finns en djungelpromenad som är riktigt trevlig. Området kallas Bukit Nanas (ananasberget). Kostar ingenting och är ett trevligt komplement till turistiga KL Tower. Kom ihåg myggmedel!
- Ta en tur till Lake Gardens. Här kan man promenera runt i den stora parken och äta en picknick om man så önskar. Ett tips är att besöka KL Bird Park och se på alla fantastiska fåglar. När man blir hungrig kan man ta en glass tillsammans med papegojorna. Precis bredvid ligger Orchid Garden och Botanical Garden som är fantastiska för den som tycker om blommor. I Lake Gardens finns oxå Butterfly Park.
- Åk dit på morgonen innan det är för varmt. Ta med vatten.
- Taxi från city kostar ca 10 RM.
- Se till att åka med en taxi som kör med taxameter på vägen hem. Man kan oxå promenera till en tågstation i närheten.
- Inträde till KL Bird Park kostar 48 RM. Övriga delar av parken är gratis.
- Farm In The City ligger ca 45 minuter söder om KL men är värt ett besök, speciellt om man reser med barn eller själv älskar djur. Vi besökte parken i två timmar men hade utan problem kunnat promenera ytterligare ett varv runt parken, så stanna gärna tre timmar. Ett tips är att besöka Mines Mall på vägen hem där man oxå kan äta lunch. Från Mines kan man ta tåget som går direkt in till KL, det kostar bara några RM per person.
- Inträde 48 RM.
- Taxi från city kostar ca 40 RM.
- Man kan boka en taxi som stannar och väntar under besöket, eller så får man hjälp av personalen att boka en taxi tillbaka till staden. Det finns vanligen inga taxi utanför som väntar på kunder.
- Skybarer! De flesta skyskrapor i KL har en skybar, speciellt hotellen. Våra favoriter är Thirty8 på toppen av Grand Hyatt (mittemot Petronas Twin Towers) och Helipad, man sitter på helikopterplattan på taket. Ligger på toppen av INTI University.
- Drinkar från ca 25 RM.
- Det är dresscode som gäller så inga flipflops, linnen och badshorts.
- Du måste köpa en drink i baren under "plattan" innan man får komma upp.
- Det finns många fantastiska shoppingcenter i KL som är värda ett besök även om man inte är ute efter shopping. Man kan alltid lita på att hitta många restauranger i och runt köpcentrumen. OM man vill shoppa så har Suria KLCC alla lyxmärken. Det nyaste shoppingcentret är Pavilion som är väldigt trevligt och har mycket restauranger. Bangsar Village är lite mindre och mer gemytligt. Plaza Low Yat är Malaysias största elektionikcenter. Berjaya Times Square har oxå massor av shopping. Det finns några lite mer "lokala" shoppingcenter (bl.a. Central Market och BB Plaza) med massor av kul att upptäcka.
- Promenera runt KLCC Park och njut av utsikten av Petronas Twin Towers. Väldigt fint vid soluppgång.
- Det finns en del aktiviteter i city som passar bra när det regnar. Aquaria är populärt och Petrosains är väldigt kul. KL har massor av museum för den som gillar det.
- Köp guld i kvarteren norr om Chinatown. Billigt och det finns hur mycket som helst. Perfekt för inköp av förlovningsringar.
- Chinatown är ganska så kul men inget vi skulle sätta överst på vår lista. Petaling Street är populär och i slutet av den ligger Central Market.
- Batu Caves är oerhört populärt och många uppskattar verkligen ett besök där, även om vi inte lyckades klämma in det själva. Hinduiskt tempel i en stor och mörk grotta till vilken människor vallfärdar. Man kan ta taxi ca 20 minuter norr om KL alternativt åka tåg från KL Sentral. Trapporna upp till Batu Caves ska vara en liten utmaning och man ska passa sig för aporna som hänger där.
- Changkat Bukit Bintang är den största restauranggatan i KL. Här finns mat från hela världen och flera utav KL:s bästa och mest populära restauranger. Det är bara att välja och vraka. Blir extra härlig stämning på helgerna! En salig blandning av turister, expats och rika locals.
- Snittmiddag här ligger på ca 100-200 RM för två personer.
- Jalan Alor är känd för sin street food och är en tvärgata till Changkat. Man ska inte förvänta sig billig mat här men det är oerhört välbesökt och ganska turistigt. Det serveras en hel del skum mat här oxå, typ grodgröt.
- En snittmiddag för två personer, ca 50 RM.
- Sushi Zanmai är en väldigt trevlig kedja med kanonbra japansk mat.
- Snittmiddag för två ca 50 RM.
- The Daily Grind ligger i Bangsar Village och är en hamburgerrestaurang med riktigt bra hamburgare som är värt ett besök bara i sig.
- Snittmiddag för två ca 70 RM.
- Starbucks finns överallt om man behöver ta en snabb kaffe on the go.
- Medelstor latte/cappuccino för 10-12 RM.
- Det finns en kedja med tre italienska restauranger som heter Nero. Vi har provat NeroVivo och NeroTeca. NeroTeca anses vara en av de bästa italienska restaurangerna i KL. Väl värt ett besök. Ligger nära Changkat.
- Snittmiddag för två ca 150 RM.
- Bryanpaul Café var vårt favorithak i KL. Ligger i slutet av Changkat. Fantastisk indisk mat.
- Snittmiddag för två ca 10-20 RM.
- Drick drinkar på Thirty8 och Helipad, se mer under "Göra".
- Snittpris för drinkar ca 30 RM.
- VCR är ett schysst café som ligger nära Jalan Alor. Fantastiskt kaffe och trevliga matalternativ. Bakverken ser grymma ut, men de har vi inte testat.
- Latte/cappuccino 10 RM.
- Sallad/lunch 15-30 RM.
- Om man är ute efter en lyxigare middag så testa Nathalie's Gourmet Dinner. Fransk touch och bra service.
- Snittmiddag för två ca 500 RM inkl vin.
- Tous les jours är ett trevligt franskinspirerat café som ligger nära Pavilion. Trevligt men inte värt en omväg för ett besök.
- Snittpris för lunch, ca 50 RM för två.
- Tokyo Street ligger på 6e våningen i Pavilion och har ett par japanska restauranger som är riktigt populära. Vi hann inte med ett besök på någon utav dem tyvärr, men vi tror att det kan vara riktigt bra!
- I andra ändan av Pavilion ligger en riktigt bra kinesisk restaurang som heter Din Tai Fung. Väldigt bra dumplings!
Några minus
Det är svårt att hitta hälsomat i KL. Grönsaker, frukt och sallader är ganska ovanligt och relativt dyrt. Vi skulle inte vilja resa till KL som vegan!
Vi skulle inte vilja kalla KL för en grön stad. Det finns egentligen bara en park i city och den ligger vid Petronas. I övrigt får man åka utanför city för att njuta av grönt gräs.
Vi har nämnt det tidigare - det är lätt att åka TILL olika platser i och utanför staden men det kan vara desto knepigare att komma hem. Kollektivtrafik kan ligga långt bort och taxichaufförerna vill inte gärna åka från förorterna in till staden. Självklart går det men det kan ta en liten stund.
Tips!
- Köp ett malaysiskt SIM-kort med surf för att kunna använda kartfunktionen.
- Det finns wifi på i princip alla caféer, shoppingcenter och restauranger.
- Man hittar billiga telefoner här. Speciellt mellanklass är väldigt billigt, ca 500 kronor.
- Man behöver inte växla pengar hemma innan man kommer hit. Det finns ATMs överallt och de flesta ställen tar kort. Taxi betalar man kontant.
Tack!
SvaraRaderaIngen orsak :D
Radera