tisdag 23 februari 2016

Reseförsäkringar och kontokort - så här backpackar du smart

Idag är det 535 dagar sedan vi lämnade Sverige. Vi har både gjort den klassiska backpackingen där vi har bytt destination varannan dag, och vi har slagit oss ner för att bo på samma ställe under en längre tid. Nu har vi bott på Bali sedan 1 september 2015, alltså ett drygt halvår. Vi kan kort och gott säga att vi har lärt oss oerhört mycket, inte bara om länderna vi besökt utan en hel del om resandet i sig. 

Sedan slutet av förra året har vi jobbat en hel del med att jämföra reseskydd. Det finns mängder av fallgropar som man måste se upp med när man bokar sin resa och speciellt om man backpackar. Tack vare vårt arbete med jämförelsen - och våra erfarenheter från de senaste 535 dagarna - har vi lärt oss massor om hur man ska boka sin resa och vad man ska tänka på när man är ute och backpackar.


FÖRSÄKRING = COOLT

Det finns en grundregel när det gäller att resa och det är att se till att du är försäkrad. Om du uppfyller alla krav för att omfattas av reseskyddet som du har genom ditt kontokort och i din hemförsäkring, så har du ett bra grundskydd där. MEN om du ska göra en längre resa (längre än 60 dagar), backpacka eller ägna dig åt äventyrliga aktiviteter så behöver du fundera kring om dina försäkringar räcker. Det kan tyckas dyrt att behöva lägga några extra tusenlappar på en reseförsäkring men om någonting händer, och det behöver inte vara någon stor grej, så kommer du vara glad att du har investerat i en försäkring. Vi följer en resebloggare som för ett tag sedan åkte in på sjukhus i Australien med misstänkt hjärtinfarkt. När han blev utskriven efter ett par dagar kom en räkning på motsvarande 300.000 kronor. Han var glad att han hade en reseförsäkring som täckte hela beloppet. 

När vi lämnade Sverige betalade vi 8000 kronor för en backpackerförsäkring hos ERV och då omfattades vi båda två utav försäkringen. Och när vi åkte till Sverige två månader under sommaren 2015 så fick vi avdrag på försäkringen för den tid som vi inte var i Sydostasien.

Vi var precis som många andra tveksamma till att lägga så mycket pengar på en försäkring men vi tänkte att om vi inte har någon försäkring så kommer säkert någonting hända. Förutom mindre krämpor under resans gång, ett par förkylningar och en krasch med moped så råkade vi båda ut för salmonella och i Emmas fall så misstänkte vi först malaria. Vi fick jättebra hjälp från ERV när vi bestämde oss för att besöka ett sjukhus i Vietnam. Eftersom att det i slutändan visade sig att det inte var malaria så blev sjukhusnotan inte mer än ett par hundra svenska kronor, så vi ansökte aldrig om ersättning. Men, det hade lika gärna kunnat vara någonting allvarligt. Vi var i vilket fall väldigt glada att vi hade vår försäkring.

Att bli inlagd på sjukhus i Sydostasien (och överallt utanför Europa) kan kosta tiotusentals kronor varje dygn och utan försäkring så måste du betala hela beloppet själv. Vi har t.ex. träffat på backpackers under våra resor som drabbats av denguefeber (som är vanligt i den här regionen) och varit tvungna att uppsöka läkarvård och till slut har kostnaderna börjat närma sig motsvarande 100.000 kronor. I det sammanhanget är en försäkring på ett par tusen kronor inget att bråka om.

Det kan faktiskt vara så att du råkar ut för ett brott under din resa. På många resmål i världen är turister särskilt utsatta och trots att det i de flesta fall handlar om stölder eller överfall så finns t.ex. risk för kidnappningar på nordöstra Borneo och i södra Filippinerna. Om du bor på hostel och i sovsal finns också en förhöjd risk för stöld, så tänk på hur du förvarar dina värdesaker. Om du skulle bli utsatt för brott så behöver du ha en försäkring som kan ge dig ersättning för läkarvård, eventuellt avbruten resa, ambulanstransport hem till Sverige och en rad andra kostnader. Din försäkring behöver också ersätta framtida invaliditet. Om det skulle gå riktigt illa, oavsett om det är orsakat av brott eller olycka, och du skulle avlida så behöver du en försäkring som ersätter dödsfall.

Vi förstår att du inte vill tänka på sånt här när du planerar en resa, det gjorde inte vi heller till en början. Men med tiden har vi insett hur fundamentalt viktigt det är att tänka på konsekvenserna och i slutändan vara rädd om sin privatekonomi. En sjukhusnota från Thailand på 200.000 kronor kan kasta omkull många framtidsplaner. Det är också lätt att tänka att sånt händer inte mig men det kan faktiskt göra det, hur försiktig du än är.

Med en försäkring kan du vara cool om någonting händer. Före resan gör du kopior på försäkringsbeviset och sparar larmnumret till ditt försäkringsbolag och SOS International. Under resan, om du t.ex. uppsöker läkare, så spara alla kvitton. Kontakta försäkringsbolagen och meddela dem vad som har hänt och rådgör hur du ska agera just i din situation. När du har kommit hem ansöker du om ersättning från försäkringsbolaget, såvida de inte har rått dig att agera på annat sätt.


MED RÄTT KONTOKORT BLIR RESAN BILLIGARE

Alla har (minst) ett kontokort. Det är lika bra att se till att det är ett bra kontokort. Det har vi lärt oss den hårda vägen. Som kunder i SEB tänkte vi inte en sekund på att byta bank före vår resa, men så här i efterhand skulle vi definitivt ha gjort det. Vi har förlorat mycket pengar på uttagsavgifter och valutapåslag. Hade vi istället bytt till ICA Banken hade vi inte behövt lägga en krona på sådant.

Du behöver inte betala resan med samma kort som du använder på resan. Däremot så måste du kunna uppvisa kortet som du har betalat resan med vid incheckningen ifall flygbolaget efterfrågar det. Alla kontokort ger dig ett reseskydd om du betalar 50-75 % av resan med kortet. Vissa banker har mer generösa villkor än andra och du bör välja att betala resan med ett kort som ger dig bra ersättning utan för lång karenstid. Det du främst kan tänkas vilja ha ersättning för är förseningar och borttappat bagage men ett bra reseskydd ger dig också ersättning för bl.a. olycksfall och sjukdom som leder till invaliditet, om du måste avbeställa resan och självriskeliminering.

När du bokar din resa är det ett par saker du bör tänka på

  • Hur länge ska du vara ute och resa? Kortförsäkringen gäller i 45-240 dagar, beroende på vilket kort du har. Vanligaste är 60 dagars giltighetstid. Tänk också på att din hemförsäkring vanligen går ut efter 45-60 dagar. Om du ska vara ute och resa längre tid måste du se till att du är försäkrad efter dag 45/60.
  • Vilken typ av resa ska du göra? För att kortförsäkringen ska gälla så måste du påbörja och avsluta resan i Norden. Om du bokar en enkelresa, eller gör flera flygresor mellan utresan och hemresan så gäller inte förseningsskyddet (men t.ex. olycksfallsförsäkringen gäller fortfarande under hela giltighetstiden). Om du backpackar och bokar flygresorna under resans gång så får du ingen ersättning om flyget blir försenat eller bagaget kommer bort. Om du ska ägna dig åt äventyrsaktiviteter under resan måste du ha en särskilt försäkring för detta då varken kort-, hem- eller reseförsäkringar täcker sådant. 
  • Du måste boka och betala resan hos en organiserad aktör t.ex. flygbolag, hotellsajt eller resebyrå. Du kan alltså inte betala till en förening eller till en kompis, då gäller inte kortförsäkringen.
  • Om du betalar resan åt din familj så omfattas även de utav försäkringen. Men om du betalar åt en vän eller sambo så måste den personen vara kund i samma bank för att denne också ska omfattas av kortförsäkringen. Annars måste din vän eller sambo boka sina biljetter själv.
  • Kortförsäkringen gäller privatresor så var särskilt uppmärksam om du kommer att arbeta under din resa. T.ex. om du försörjer dig på en blogg. Vissa banker är mer generösa än andra vad gäller gränsen för privatresor.


När det sedan kommer till att använda rätt kontokort på resan finns det två kritiska faktorer: uttagsavgift och valutapåslag. Välj ett kontokort som inte kostar dig så mycket. Det finns idag ett par riktigt bra alternativ, t.ex. ICA Banken och MedMera Bank. Fördelen med gratis uttag är att du kan göra fler uttag på mindre belopp och inte behöver resa runt med så mycket pengar på fickan.

När du är ute och backpackar är det ett par saker du bör tänka på
  • Ha alltid med dig två kontokort - ett Visakort och ett MasterCard. Ett enkelt exempel: under ett par månader förra året gick det inte att ta ut med Visakort på Bali och det finns fortfarande många uttagsautomater som bara tar MasterCard. Se till att du, oavsett vart du kommer, alltid kan ta ut pengar. Viktigt är att inte förvara korten tillsammans. Om ett skulle komma bort så har du det andra kvar. En annan fördel med två kort är att du kan välja två stycken som kompletterar varandra - ett som har bra reseskydd och ett som är bra att använda på resande fot.
  • Hur mycket får du ta ut med ditt kontokort? Om ditt kort har en kreditgräns på 10000 kronor kan det bli tajt om du ska vara ute och resa länge. Kolla vad som gäller för ditt kort så att du vet hur mycket pengar du får ta ut.
  • Är ditt kort öppet för uttag och köp utomlands? Flera kort har regionspärrar som gör att du måste öppna upp korten inför din resa.
  • Skydda dig mot skimning. Detta är tyvärr inte helt ovanligt, speciellt inte i Sydostasien. Ta ut pengar inne på en bank, undvik uttagsautomater i turistområdena och skydda din PIN-kod ordentligt när du står i automaten. Och mycket viktigt - ha inte mer pengar på ditt kontokort än vad du är beredd att förlora. För istället över från ett annat bankkonto när du ska ta ut pengar. Ett tips är att kolla på ett reseforum för ditt resmål på Facebook för att se vilka uttagsautomater som andra rekommenderar. Ställ en fråga om du inte hittar svaret. 


Egentligen handlar det här inlägget om en sak - med bra kunskaper och eftertanke så kan du vara cool på din resa. Var proaktiv och försiktig, och om någonting händer så hör av dig till ditt försäkringsbolag för att få råd. I slutändan handlar det om din privatekonomi så var rädd om den. Och ha en trevlig resa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar