onsdag 7 december 2016

10 saker du måste veta om att jobba i Melbourne


Melbourne. Världens most liveable city. Vi kan bara instämma. Melbourne är så unikt och genuint på samma gång. Det är så uppfriskande att bo i en stad som inte är turistig samtidigt som stranden ligger nära och mat-, vin- och kaffekulturen ger staden en härlig vibe. Vi skulle kunna bo här resten av livet om det inte vore för att det är mer än 24 timmars resa hem till familjen (och en hel del praktikaliteter förstås).


Vi önskar att vi hade läst den här listan innan vi reste till Melbourne för att jobba. Vi hade troligtvis gjort det ändå, men vi hade varit mer förberedda på vilka utmaningar som väntade oss. Bara för att man kan få ett working holiday visa betyder givetvis inte att man kan få ett jobb, och jobbletandet kan vara minst sagt frustrerande. Dessutom finns det ett par olikheter från den svenska arbetsmarknaden som kan vara bra att känna till på förhand.
Så nu kör vi... 10 saker du måste veta om att jobba i Melbourne.


1. ÅK NÄR DU ÄR UNG
Arbetsvisum godkänns fram till dagen då du fyller 31 år. MEN när du är 30 år har du redan hunnit ha ett par jobb, och dessutom ett par lite mer avancerade roller. Om så är fallet kommer du få det tufft. Du är överkvalificerad för backpackerjobben och de jobb du kvalificerar dig för söker någon som kan stanna längre än 6 månader. Egentligen borde arbetsgivarna tänka jag kan få en superkvalificerad person med massor av erfarenhet för en billig peng men vi har hittills inte upplevt att någon resonerar så. Här är 4 typiska backpackerjobb du hittar i Melbourne: 
  • Kitchen Hand - caféjobb, allt från att ta beställningar till att stå i köket.
  • Barista - förklarar sig självt, men erfarenhet är ett krav och du ska gärna visa upp ett kurscertifikat. 
  • Brand Ambassador / Sales Representative/ Marketing Specialist - kärt barn har många namn och många annonser utlovar fantastiska löner, men vad det handlar om är att stå på stan och sälja saker alternativt dela ut flyers eller samla in pengar. Vanligen 100 % provision. 
  • Bike delivery / Uber Driver - om du gillar att cykla så kan du köra ut mat åt t.ex. Foodora och Deliveroo, eller direkt hos Domino's etc. Du kan också köra ut mat åt Uber Eats. Uber söker ständigt nya förare. Var medveten om att du bara får betalt under tiden som du har en utkörning, alltså inte väntetiden mellan beställningar.

2. JOBBA FÖR ATT UPPLEVA
Du åker inte i första hand till Melbourne och jobbar för att bredda dina kunskaper, byta bana eller ge dig in på en helt ny marknad. Det är ingen karriärresa på det viset, men du kommer hem med en jättebra erfarenhet av att ha arbetat utomlands. Du åker till Melbourne för att bo här och uppleva staden medan du tjänar pengar i ett jobb du redan kan, som betalar ditt uppehälle och förhoppningsvis drygar ut din reskassa.

3. DU MÅSTE HA ERFARENHET
Chanserna att få ett jobb i Melbourne som du inte har tidigare erfarenhet av är MINIMALA. Du måste ha minst ett års erfarenhet av (i princip) vilken roll du än söker. Om du har erfarenhet från Australien så värderas det betydligt högre än om du "bara" har erfarenhet från Sverige/andra länder. Och ibland räcker det inte ens med erfarenhet (se punkt 7). Var beredd på att styrka dina erfarenheter med referenser (och punkt 6). Utbildning verkar inte ha någon betydelse.

4. UTBUDET ÄR (VÄLDIGT) BEGRÄNSAT
Att få jobb på kontor (tänk administration etc.) är en hård nöt att knäcka. Räkna med att "backpackerjobben" finns inom café, restaurang och marknadsföring/sälj (face to face). Alltså jobb där personalomsättningen är hög och där det är OK att anställa någon på max 6 månader. Oavsett vilket jobb du söker tävlar du alltid mot unga australiensare som söker samma jobb.

5. VÄSSA ENGELSKAN
Du förväntas ha stenkoll på engelskan när du får ett jobb i Melbourne. Och om du har det, så är dina chanser otroligt mycket bättre! Du åker inte hit för att öva på engelskan genom att jobba, den måste vara vässad redan när du kommer hit. Och det räcker inte med svengelska från högstadiet. Du förväntas (både erfarenhetsmässigt och språkmässigt) hit the ground running som det så fint heter. Alltså, du ska kunna briljera i ett jobb med minimal upplärning.


6. DU KOMMER FÅ PROVJOBBA
Till skillnad från Sverige får du provjobba nästan oavsett vilket jobb du söker. Om du söker jobb som barista kommer du få visa dina kaffekunskaper och om du söker jobb som receptionist kommer du få gå in och sköta receptionen själv (på tal om hit the ground running). Ett provjobb varar vanligen ett par timmar och du får förstås inte betalt (inte ens om du får jobbet). Om du söker jobb hos större företag kommer du med stor sannolikhet få göra personlighetstest, kunskapstest, språktest eller liknande.

7. MÅNGA JOBB KRÄVER CERTIFIERING
Att ha erfarenhet som bartender, barista eller nanny är jättebra. MEN du kommer troligen behöva skaffa dig ett certificat för att få jobba med t.ex. barnpassning och servera alkohol. De vanligaste certifikaten är RSA respektive Work with Children Check. RSA (responsible service of alcohol) är vanligen en endagskurs som kostar från $40 (ca 250 kr). Work with Children Check kostar från $80 (ca 500 kr) och det kan ta över 3 veckor att få certifikatet. Många andra yrken kräver certifikat, t.ex. inom omvårdnad/sjukvård, så ta en extra titt på vad som krävs för dig. Tänk på att en del jobb kräver australiensiskt körkort.

8. VAR TILLGÄNGLIG
Om du inte är tillgänglig omgående kommer dina chanser att få ett jobb drastiskt försämras. Det är korta puckar som gäller och om en arbetsgivare annonserar ett jobb så är det NU som gäller. De kommer inte vänta på dig i tre veckor medan du avslutar ditt gamla jobb. Du ska i princip kunna börja ett nytt jobb nästkommande dag. Eller till och med 1,5 timme efter ett positivt jobbesked, vilket hände Emma.

9. KOLLA DETALJERNA
Det är inte direkt backpackerns marknad i Melbourne. Du är glad bara du blir erbjuden ett jobb och du kommer snart märka hur du tummar på de principer som du är van vid från Sverige. Eftersom de flesta backpackerjobb är av "casual" karaktär (motsvarande timanställning) så är det viktigt att ha koll på anställningsvillkoren så att du vet vad som förväntas av dig. För det första får du inget anställningsavtal, eftersom att du officiellt inte existerar i företaget. Du kommer inte heller få några payslips (lönespecar) om du jobbar svart, och det behöver du egentligen inte heller eftersom att du inte skattar. Arbetsgivaren kommer troligen "kräva" att du är tillgänglig under en viss tidsperiod och du har i regel ingen möjlighet att få semesterledigt (utöver dina lediga dagar förstås) och i casual jobb ingår ingen sjukersättning osv. De flesta arbetsgivare håller sig till 38-40 timmars arbetsvecka men du kommer definitivt få jobba obekväm arbetstid och du ska inte räkna med OB eller övertidsersättning. Om du har ett officiellt jobb ska du alltid se till att få ett anställningsavtal och dubbelkolla din uppsägningstid som vanligen är 1-2 veckor (glöm tre månader som vi har i Sverige). Inför att du slutar ditt "vita" jobb, se till att du har fått alla lönespecifikationer och underlag för att göra din deklaration.

10. PENGAR I HANDEN VARJE VECKA
Många arbetsgivare betalar lönen cash. Om du är anställd genom en agency eller hos ett stort företag (och så finns det såklart undantag bland småföretag oxå) så får du lönen in på ditt bankkonto. Med pengar i handen blir du helt enkelt betalad svart vilket gör att du går miste om superannuation, pensionssparande (som du kan kräva utbetalning av i efterhand) och möjlighet att få tillbaka på skatten. En stor skillnad från Sverige är att du får betalt varje vecka. Lönen då? Generellt betalar backpackerjobben från $15 i timmen (drygt 100 kronor alltså). Vissa jobb, som t.ex. brand ambassador (se ovan) är helt provisionsbaserade.

Fortsätt läsa för massor av tips på HUR du söker jobb i Melbourne.


INNAN DU SÖKER (ETT VITT) JOBB 
  • Du behöver ha en adress i Melbourne (kan vara ett hostel).
  • Du behöver ha ett australiensiskt telefonnummer.
  • Ansök om TFN (tax file number), tar ca 2 veckor att få.
  • Öppna bankkonto (vi rekommenderar ANZ där allt funkar väldigt smidigt) och superannuation (pensionskonto). 
  • Ha kopior på ditt visum, TFN och dina bankpapper. 

SÖK JOBB FACE 2 FACE

Om du söker jobb inom café och restaurang och vill spara tid printar du ditt CV, promenerar runt i det område du vill jobba, och pratar direkt med den som är ansvarig. Förstås, var snyggt klädd och välpresenterad, och ha med dig all din dokumentation. Var beredd på att hoppa in på ett provjobb med kort varsel.

SÖK JOBB ONLINE
Många lediga jobb annonseras på SEEK som är Australiens största jobbsajt. Du hittar också många jobb på Gumtree men där behöver du vara väldigt vaksam på hur seriöst jobbet är. Hos SEEK gör du enkelt en profil som du använder och modifierar varje gång du söker (väldigt smidigt) medan Gumtree liknar mer Blocket där du söker jobbet genom att skicka ett mejl från annonsen. Tänk på att:
  • söka jobb som kategoriseras casual eller temp. Försök inte ens söka full time.
  • bara söka jobb som du är kvalificerad för och har erfarenhet av.
  • läsa annonsen noga för att vara säker på att de anställer working holiday visa (det framgår i annonsen om de INTE vill anställa dig).
  • skriva ett anpassat CV och personligt brev för varje specifikt jobb du söker och var noga med att beskriva hur du uppfyller alla sökkriterier
SÖK JOBB GENOM AGENCY
När du söker temp-jobb på SEEK kommer du se att de flesta annonseras av rekryteringsbyråer. Det är ett vanligt sätt att få jobb på här i Melbourne så sök de jobben också. En rekryteringskonsult kontaktar dig, kör en kort telefonavstämning och bokar in dig på ett kort möte. Du måste vara businessklädd till det här mötet samt ta med dig all din dokumentation (TFN, bankuppgifter, visum och pass). Du måste också ha förberett minst två referenser. Var beredd på att mötet inte varar mycket mer än 15 minuter. Ju mer specifika erfarenheter du har, desto större är chanserna att du får ett jobb, så nämn alla kvalifikationer (t.ex. datorsystem du har jobbat med) vid mötet. Du kommer få frågan vilka roller du söker, så fundera på det innan mötet. Det är inte ovanligt att du får göra tester inför eller i samband med mötet (vi har gjort bl.a. personlighetstester, räknetester, Word-tester och logiktester). Det rekryteringskonsulten sedan gör är att skapa en profil utifrån all information du har lämnat och matchar dig mot de lediga jobb som kommer in till agency'n. Om en matchning uppstår blir du kontaktad av rekryteringskonsulten (så var beredd på att telefonen kan ringa när som helst) som stämmer av ifall du vill ha jobbet.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SÖKER JOBB GENOM EN AGENCY: 
  • Registrera dig hos minst 5 agency's. Ju fler du är registrerad hos, desto större chanser att få ett jobb.
  • Bara för att du är registrerad hos en agency betyder inte att du får jobb. Det är inte alls säkert att de kan matcha dig så fortsätt söka jobb vid sidan om.
  • Var tillgänglig omedelbart och ha inga resor inplanerade. Ju mer tillgänglig du är, desto större chanser att få ett jobb.
  • Löneförhandling existerar inte. Du får ta den lön som erbjuds och det är ofta den reglerade minimilönen för just den yrkesrollen. 
  • Uppdragen är ofta korta och det finns i regel ingen chans till förlängning.
  • Håll kontakten med din rekryteringskonsult och om du får ett uppdrag hos en annan agency så uppdatera de andra du är registrerad hos. Skicka ett mejl varje vecka/var tionde dag för att bekräfta din tillgänglighet.

HAR DU FRÅGOR? SKRIV EN KOMMENTAR SÅ SVARAR VI SÅ FORT VI KAN 😀

1 kommentar:

  1. Hejsan!! Jag har planer på att åka till melbourne för att jobba, verkar som en så härlig stad! Tänkte dock höra med dig om det är möjligt alls att kunna spara pengar när man jobbar där, tänker runt boende och lön? eller kommer det troligen gå plus minus noll? jag har 5 års erfarenhet inom restaurangbranshen så kommer förmodligen att söka jobb inom det! Tacksam för svar antigen här eller via min mail: emmaavictoriaa@hotmail.com ! :) / Emma

    SvaraRadera